Najnovija Roda sniženja – sve akcije

Kuda u kupovinu? Pronađite najbliže Roda akcije:

Roda

Naziv prodavca : Roda
Sajt : www.roda.rs
Kontakt : 0800 000 500

Detaljan prikaz proizvoda Roda katalog akcija možete pronaći putem glavnog menija!

1949. godina

Osnovano je preduzeće na veliko »Živila Ljubljana«, prethodnik društva Poslovni sistem Mercator, d.d.

1953. godina

Početak rada društva pod nazivom Mercator, kao trgovinskog preduzeća na veliko sa sedištem u Ljubljani.

Od 1953. do 1990. godine

Osnovna karakteristika Mercatorovog razvoja u tom periodu bila je interesno povezivanje manjih lokalnih trgovinskih, industrijskih, poljoprivrednih, ugostiteljskih i uslužnih preduzeća, pri čemu su sva preduzeća zadržala pravnu samostalnost.

1990. godina

Kapitalna povezanost društva sa društvima ćerki – početak koncernske organizovanosti i afirmacije naziva Poslovni sistem Mercator.

1993. godina

Početak privatizacije putem javne prodaje akcija, po obimu i vrednosti kapitala najveće privatizacije u Srednjoj Evropi.

1995. godina

Završetak privatizacije Poslovnog sistema Mercator, d.d., najvećeg slovenačkog akcionarskog društva, čiji su vlasnici postali državni fondovi i oko 63.000 malih akcionara.

1997. godina

Prelomna godina u poslovanju društva jer je postalo jedno od najuspešnijih trgovinskih društava na području bivše Jugoslavije. Društvo Poslovni sistem Mercator, d.d., koje je još do 1997. godine poslovalo sa gubitkom i bilo bez prave vizije, oktobra 1997. godine dobilo je novu upravu sa predsednikom Zoranom Jankovićem na čelu, koja je prilikom svog stupanja usvojila ambiciozan strateški razvojni plan, htela je da prekine sa negativnim smernicama iz prošlih godina i da postane najbolje trgovinsko društvo u zemlji koje će biti slično najvećim evropskim i svetskim trgovinskim lancima.

Period 1998 – 2003

obeležili su procesi unutrašnjeg restruktuisanja i procesi potrebni za integraciju slovenačke prehrambene i ostale trgovine, što je zahtevalo ekonomičnost i poslovnu efikasnost, odlučan nastup na tržištu i ubrzani razvoj maloprodajne mreže i tržišnih aktivnosti. Pokrenuti su procesi intenzivnog povezivanja kapitala i preuzimanja trgovinskih društava, pre svega u Sloveniji. Osnivanjem zavisnih društava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori Merkator je ušao i na strana tržišta.

2004. godinu

obeležio je ulazak Slovenije u Evropsku uniju. Uprkos pooštrenim tržišnim uslovima Mercator je poslovao uspešno; ostvario je rekordne prihode, povećao tržišne udele na svim tržištima delovanja i uvrstio se na 32. mesto po prihodima svih preduzeća u deset zemalja novih članica Evropske unije. Te godine otvorena je i prva prodavnica diskontnog tipa – Hura! diskont.

2005. godina

na slovenačkom tržištu bila su značajna , pre svega, dva događaja koja su neposredno uticala na poslovanje Grupe Mercator: izmena Zakona o trgovini u pogledu radnog vremena prodavnica nedeljom i praznicima ( zatvaranje prodavnica nedeljom i u dane praznika) i dolazak stranog diskontnog lanca na slovenačko tržište, čime se još dodatno povećala konkurentnost na tržištu. Te godine je došlo i do veće promene u vlasničkoj strukturi, promene Nadzornog saveta i do imenovanja nove uprave. Upravljanje društvom Poslovni sistem Mercator, d.d., preuzela je 4-člana uprava, pod rukovodstvom g. Žige Debeljaka.

2006. godina

Mercator je sprovođenjem strateškog povezivanja u Srbiji sa preduzećem Holding Rodić M&B, postao drugi najveći trgovac na teritoriji Srbije, sa približno 8 % tržišnog udela u toj godini.

Spisak prodavnica Roda