U Grčkoj nas ovog leta čekaju nove cene -

Akcija važi do: 03.05.2024

Hrana, alkohol, cigare i pojedine ugostiteljske usluge poskupele su u Grčkoj od početka ove godine, te će turistima koji se predstojećeg leta upute premao omiljenoj srpskoj destinaciji ipak biti potreban nešto dublji novčanik.

Stopa inflacije, koja je u Grčkoj u martu porasla za 1,7 procenata, dovela je do skoka cena hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, duvana, telekomunikacija, ulja i gasa za grejanje, prevoza i drugih životnih potrepština, a stanovnici na jugu Evrope mogli su samo da posmatraju kako se iz meseca u mesec cifre na fiskalnim računima menjaju na gore.

Proizvod/usluga procenat poskupljenja
Hrana, bezalkoholna pića 1,6 odsto
Alkohol i duvan 2,8 odsto
Odeća i obuća 0,1 odsto
Prevoz 8,6 odsto
Komunikacije 2,1 odsto
Hoteli, kafići, restorani

1,7 odsto

Kako je objavila grčka statistička služba ELSTAT, najviše je poskupeo prevoz, i to čak 8,6 odsto u odnosu na kraj prošle godine. Srpski turisti koji su planirali da tokom odmora rentiraju automobile ili autobusima i drugim prevoznim sredstvima putuju iz mesta u mesto, trebalo bi da odvoje malo više novca za ovu stavku, naročito ako njihov željeni aranžman nije na bazi sva tri obroka. Cena hrane i bezalkoholnih pića skočila je za 1,6 odsto, a prvi su pokupeli sveže voće i povrće, maslinovo ulje i kafa.

Aktuelne cene namirnica u marketima Raspon cena u celoj zemlji
Litar mleka 1 - 1.50 €
Vekna belog hleba 0,67 - 1 €
12 jaja 2 - 4 €
Kilogram domaćeg sira 6 - 10.39 €
Jabuke (1 kg) 1 - 2 €
Banane (1 kg) 1,11 - 2 €
Pomorandže (1 kg) 0.50 - 1.50 €
Paradajz (1 kg) 1 - 2 €
Flaša vode (1.5 l) 0.35 - 1 €
Flaša vina srednjeg kvaliteta 4.50 - 8 €
Uvozno pivo (0,33 l) 1 - 2.50 €
Pakla cigara 4 - 4.50 €

- Prošlog meseca ostao sam bez reči kada je flaša ceđenog maslonog ulja u supermarketu skočila sa 6.40 na 7.10 evra, a samo nekoliko meseci ranije nije dosezala ni pet! Nadam se da uskoro maslinovo ulje nećemo koristiti kao Šanel parfeme - kapljicu iza uha s vremena na vreme – žale se Grci na portalima.

Ako srpske turiste disciplina ne može da odmami od grčkih vina, uza i metakse, njihova cena sigurno hoće. Alkohol i cigare nedavno su poskupeli za oko 2,8 odsto, te će umerenost u uživanju u njima biti ne samo zdrava, već i isplativa.

Ova poskupljenja odrazila su se i na restorane i barove, koji usluge naplaćuju za oko 1,7 odsto skuplje.

Kako stvari stoje, brigu ne moraju da brinu samo oni koji vole da dobar odmor začine još boljim šopingom u Solunu. Samo 0,1 odsto daće više na pazarenu odeću i obuću, ako ušteda u odnosu na ovdašnje cene je već tu.

Stanovnicima Grčke finansijski skok donekle je ublažen time što su pojeftinili pojedini proizvodi i usluge, poput lekova, automobila i rata za studije, koje turistima ipak ne znače ništa.

Uprkos svemu, domaćinima prazni kapaciteti nisu ni na umu – po dosadašnjim prognozama, Grčku je prošle godine posetilo 27,5 miliona turista, a ugostitelji predviđaju da će ove godine dobiti priliku da smeste preko 30 miliona posetilaca i time po treći put obore sopstveni turistički rekord.

Izvor Blic