Zašto nam je dinar ojačao i jesu li nam kese pune -

Akcija važi do: 02.05.2024

Kartice s popustom dobro su došle, jer uglavnom čujemo da su proizvodi ili usluge poskupeli, a prava retkost je da nešto pojeftini.

Kada još uzmete u obzir i to da je dinar ojačao u poslednjih godinu dana, postavlja se pitanje - zašto je to tako?

Kurs evra, krajem oktobra prošle godine. 123,5 dinara za jedan evro. Godinu dana kasnije, evro je slabiji. Da li su zato i kese kupaca punije? 

"Cene su tu i tamo. Ako nisu nešto veće, nisu manje. Ne prate one evro". 

"Oni stalno prave neko poređenje šta je moglo prošle, šta je jeftnije ove ali se ipak pokazalo da je prošla godina bila jeftnija nego ova". 

"Sve je skuplje". 

- Šta mislite zašto je to tako? 

"Ima tu više razloga. Jednostavno što su primanja manja, cene idu gore i u svetu ne samo kod nas ali primanja nam zaostaju". 

"Za mene je bolje jer ja pretvaram evre ja radim sa evrima primam penziju u evrima za mene je bolje ali za vas što ovde živite verovatno nije". 

Prošle godine za jedan evro mogli ste da kupite 4 kilograma krompira, sada manje od 3,5. Umesto tadašnjih 1,2 kg boranije sada možete da kupite manje od kilograma. Tri kilograma jabuka pre godinu dana, a ovih dana za jedan evro dobićete nešto preko 2 kilograma. Slično je i sa grožđem, od tadašnjeg kilograma i po sada možete da kupite malo više od kilograma. 

Kao razlog za jačanje domaće valute menjači ističu više investicija. 

"Evro se formira tako što zavisi od samog tržišta, na osnovu ponude i potražnje. Mnogo priliva, mnogo deviza što utiče na formiranje kursa što je dinar ojačao a evro oslabio", kaže Borislav Brujić iz menjačnice "Pirana" 

Zašto cene rastu sa rastom evra, ali se ne smanjuju sa slabljenjem evra? 

"Dobro je za one koji su zaduženi sa deviznom klauzulom da im je pojačana vrednost domaće valute jer imaju manje rate.I proizvođači i trgovci u slučaju kada dolazi do jačanja vrednosti domaće valute nastoje da ostvare što veći profit posebno ako računaju da se ne može očekivati nastavak takvih tendencija", kaže ekonomista 
Saša Đogović. 

Ovakva situacija na duži rok neće potrajati jer će do kraja godine, prema proceni ekonomista, zbog većeg uvoza energenata ali i vraćanja državnih kredita evro ponovo ojačati. Što bi moglo da dovede do novog talasa poskupljenja. 

"Kada govorimo o odnosima kupovine određenih proizvoda on ne vidi tu razliku trenutno ali u svakom slučaju može samo da primeti da bi svakako imao veće izdatke da je dinar erodirao a u ovom slučaju je dinar apresirao i ne vidi pobljšanje da je došlo do spuštanja nivoa tih cena".

Tekst i sleke preuzeti sa sajta b92.