Završen III Međunarodni humanitarni košarkaški turnir -

Akcija važi do: 28.04.2024

Od 07. do 09. aprila Zrenjanin je bio centar evropske košarke za mlade igrače do 16 godina. Tokom ta tri dana grad je ugostio ekipe Lokomotive Kuban, Estudijantesa, Makabija, Kadetskog tima Crne Gore, Partizana, Vizure Sharks, a boje grada Zrenjanina branili su Proleter i Petrovgrad i još jednom pokazao da sa pravom nosi epitet "Grada sportova".

Takmičenje je svečano otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura najavivši "praznik košarke u Zrenjaninu" uz želju da se svi gosti u gradu osećaju "kao kod kuće". I ove godine, turnir je imao humanitarni karakter. Celokupan iznos sredstava prikupljen od ulaznica (koje su bile na bazi dobrovoljnog priloga) uplaćen je Fondaciji NURDOR (fondaciji koja okuplja roditelje dece obolele od raka), a neposredno pre finalne utakmice revijalni meč odigrali su učenici zrenjaninske Osnovne i srednje škole “9. Maj” koje pohađaju deca sa smetnjama u razvoju. Pobedom u finalu protiv Partizana 85:72, košarkaši Vizure Sharks osvojili su turnir "Zrenjanin U16 Basketball cup Zrenjanin 2017". Treće mesto pripalo je košarkašima Lokomotive Kuban, koji su u završnici bili bolji od Estudijantesa 74:59. Peto mesto osvojila je kadetska reprezentacija Crne Gore savladavši ekipu Makabija 74:54. Za 7. mesto borile su se ekipe iz našeg grada, Petrovrgrad i Proleter, a uspešniji je bio Petrovgrad 97:85.

Oko 2000 gledalaca prisustvovalo je pravoj reviji evropskih košarkaških talenata, šesnaestogodišnjaka koji će vrlo brzo imati mesta i u najjačim sastavima svojih klubova. Veliki pobednički pehar igračima Vizure uručio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, istakavši da je prethodnih dana Zrenjanin ponovo bio grad vrhunskog sporta i grad košarke. Srebrne medalje i pehar drugoplasiranoj ekipi predao je Darko Miličić, bivši košarkaški reprezentativac i NBA igrač. Takođe, proglašena je i najbolja petorka turnira, a tu je bilo mesta za sledeće igrače: Ivan Olickov (Petrovgrad), Bojan Tomašević (Montenegro), Jovan Ćulafić (Vizura Sharks), Đuro Dautović (Partizan) i Hector Alderete Diaz (Estudiantes).

Po završetku turnira, organizator Damir Radončić zahvalio se Gradu Zrenjaninu, sponzorima i svima koji su doprineli da turnir i ove godine bude uspešan i ponovo okupi zvučna imena evropske košarke. 

Ovakva utakmica, puno gledalaca, duel "domaćih" na internacionalnom turniru, šta drugo poželeti za kraj jednog ovakvog događaja. Drago mi je i zbog humane crte turnira, puno je večeras ovde bilo dece, svi su uživali. Utisci su dobri i među gostima i učesnicima turnira. U Zrenjanin su ovim povodom došli ne samo igrači i stručni štabovi ekipa, već i roditelji igrača, košarkaški skauti i treneri, pa slobodno mogu reći da april u Zrenjaninu protiče u znaku košarke. Ovaj sport uvek je bio jako popularan u Zrenjaninu i želja nam je da ga vratimo na staze stare slave, između ostalog i kroz jedan ovakav turnir – rekao je Radončić.